Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, klasyfikowane jako nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), są niezbędne dla naszego zdrowia. Pomagają zapobiegać wielu chorobom, w tym chorobom serca, cukrzycy i otyłości. Kwasy omega-3 i omega-6 są zaliczane do związków egzogennych, oznacza to, że nie są syntetyzowane przez organizm i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Natomiast kwas omega-9 organizm może być samodzielnie zsyntetyzowany przez organizm, pod warunkiem wystarczającej podaży kwasów omega-3 i omega-6. Należy podkreślić, że każdy z kwasów tłuszczowych pełni w organizmie odmienną rolę, dlatego kluczowe jest dostarczenie ich w odpowiedniej ilości i proporcjach. Zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie może prowadzić do nasilenia stanów zapalnych. Z kolei niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa niekorzystnie na zdrowie układu krążenia oraz układu nerwowego. By zachować dobre zdrowie, poza doborem odpowiedniej suplementacji, ważna jest zbilansowana dieta, bogata w kwasy tłuszczowe.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 są korzystne dla zdrowia, ponieważ poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, działają przeciwzapalnie, zmniejszają tempo rozwoju miażdżycy, oddziałują korzystnie na skórę, stymulują odporność organizmu i zapobiegają nowotworom. Ich naturalnymi źródłami są między innymi tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki, tuńczyk, makrela), oleje roślinne, migdały i orzechy włoskie. Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwasy omega-6
Rola kwasów omega-6 w organizmie jest często niedoceniana z powodu prozapalnego działania ich metabolitów - eikozanoidów. Kwasy omega-6, takie jak kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas arachidonowy (ARA), pełnią jednak wiele ważnych funkcji, takich jak udział w budowie błon komórkowych i regulacja poziomu cholesterolu we krwi. Źródłem tych kwasów są przede wszystkim oleje roślinne (arachidowy, rzepakowy, kokosowy, z pestek winogron), orzechy, nasiona, ryby i nabiał. Właściwe proporcje kwasów omega-6 do omega-3 są kluczowe dla utrzymania zdrowia i zapobiegania chorobom, dlatego warto zadbać o ich odpowiednie zbilansowanie w diecie.
Kwasy omega-9
Kwasy tłuszczowe omega-9 są jednonienasycone (mają w swojej strukturze chemicznej tylko jedno podwójne wiązanie), to oraz możliwość endogennego pozyskania przez organizm, odróżnia je od wielonienasyceniowych kwasów omega-6 i omega-9. Należą do nich kwas oleinowy i kwas erukowy, które można znaleźć w takich produktach jak oliwa z oliwek, orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe, olej rzepakowy, a także w tłuszczach zwierzęcych. Kwas erukowy powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach ze względu na potencjalne szkodliwe działanie na zdrowie. Kwasy oleinowy wspomaga profilaktykę chorób serca, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kiedy suplementować kwasy tłuszczowe?
Suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 może być wskazana w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udaru mózgu, szczególnie u osób z wysokim ryzykiem ich wystąpienia. Korzystna okaże się także u dzieci i kobiet w ciąży. Właściwa podaż kwasu omega-3 wspiera rozwój mózgu i układu nerwowego. Łagodzi również procesy zapalne w organizmie i wspiera odporność. Jest też kluczowa dla osób na diecie wegetariańskiej, niejedzących ryb. Mają one ograniczoną podaż kwasów omega-3 w pożywieniu, co skutkuje częstymi niedoborami. Z uwagi, iż zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 różni się w zależności od rodzaju kwasu, należy przestrzegać wytycznych suplementacji, a w razie wątpliwości skontaktować się ze specjalistą.
W jaki sposób suplementować kwasy tłuszczowe? Propozycje preparatów
Zgodnie z najnowszymi polskimi Normami Żywienia Człowieka z 2020 roku, dzienna ilość kwasu alfa-linolenowego (omega-3) w diecie osoby dorosłej powinna wynosić 0,5% E, a ilość kwasu linolowego (omega-6) 4% E. Gdzie E oznacza całość dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Dla osoby spożywającej 2000 kcal dziennie będzie to 1g ALA i 9g LA. Dzienna dawka kwasów EPA i DHA (też należących do kwasów omega-3) powinna wynosić 250 mg (lub 2 porcje tłustych ryb tygodniowo), a dla kobiet w ciąży dodatkowo 100-200 mg DHA dziennie. Dzieci poniżej 2 roku życia potrzebują 100 mg DHA dziennie, a powyżej 2 roku życia tyle samo co dorośli. Należy jednak pamiętać, że suplementacja nie powinna zastępować zbilansowanej diety, która powinna być głównym źródłem kwasów omega.
Wśród proponowanych przez nas produktów suplementacyjnych możemy wyróżnić norweskie trany Mollers. Tran jest olejem pozyskiwanym z ryb z gatunku dorszowatych. Trany Mollers są dodatkowo wzbogacone o zbiór witamin (D i E) oraz występują w wersji smakowej:
Mollers tran norweski o aromacie naturalnym
Mollers tran norweski o aromacie owocowym
Mollers tran norweski o aromacie cytrynowym
Mollers tran norweski o aromacie jabłkowymProdukt ten dostępny jest również w postaci kapsułek:
Mollers Forte z tranem Omega-3A także w wersji dla najmłodszych – już od 4 miesiąca życia:
Mollers mój pierwszy tran norweskiW naszej aptece dostępne są również produkty zawierające pełne zestawienie kwasów z rodziny omega:
Walmark Plus Omega 3-6-9 Complex
Solgar pełne spektrum omega (dodatkowo wzbogacony witaminą D)
ostatnia zmiana: 27.03.2023 10:03:32